Wednesday, December 23, 2015

Tempat-Tempat Menarik Di Yogyakarta Indonesia...

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...
Salam 1 Malaysia...

Perghhh seminggu dua ni sangat busy dengan kerja-kerja dan tugasan-tugasan luar melibatkan hartanah di beberapa negeri semenanjung Malaysia. Sebelum tue, aku nak ucapkan TAHNIAH dan Selamat Pengantin Baru buat ex-dormate aku, Chef Fikree Aznan dan pasangannya, ex-classmate aku, Syarifah Zuriehan yang selamat diijabkabulkan baru-baru ini.

Kalau entry sebelum ini aku pernah kongsikan mengenai beberapa tempat menarik di Seoul (South Korea), Gold Coast (Australia), Manila (Filipina) dan Hong Kong. Hari ni, aku nak kongsikan pula mengenai tempat-tempat menarik di Yogyakarta, Indonesia yang penuh dengan elemen sejarah. Waktu aku pergi di sana, cuaca di situ agak panas sebenarnya berbanding suhu di Malaysia.

Aku juga sedikit bersyukur kerana berpeluang untuk berkenalan dengan beberapa sahabat baru saya di sana yang juga merupakan antara Pemimpin Mahasiswa di sana iaitu Adhitya Herwin (Universitas Gadjah Mada dan Saudara Fikcriey (Universitas Negeri Yogyakarta). Thanks ya sebab sudi belanja 'Bakso' dan makanan tradisional di sana.

Ketika di Yogyakarta, aku dengan sahabat baik aku, Saudara Omar Zahid menginap di Tiga Lima Homestay, Gondokusuman, Yogyakarta. Tempat ni ok la sebab sewanya semalaman bawah RM50. Maybe murah sebab promosi rasanya masa tue. Siap dengan sarapan pagi. Cuma apa yang kurang sikit adalah tempat mandi dan tandas terbuka. Hahaha... Ok, jom layan Yogyakarta, Indonesia... ~

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI YOGYAKARTA, INDONESIA...

1. Candi Borobudur





Candi Borobudur terletak 50km dari Utara Yogyakarta dan terletak di Provinsi Jawa Tengah (Magelang). Candi ni merupakan candi terbesar di Indonesia. Untuk ke sini, aku naik teksi saja dan tambangnya berbaloi dan tak mahal.

2. Candi Prambanan




Candi Prambanan ni terletak di perbatasan Provinsi Diy & Jawa Tengah. Merupakan candi Hindu terbesar di Indonesia dan candi ini selalu dikaitkan dengan cerita Roro Jonggrang. Kat sini apa yang best, aku berpeluang mendengar persembahan 'live' dari penduduk tempatan iaitu persembahan 'Campursari Jonggrang Laras'. Layan suara penyanyi utama ni boleh terpukau dengan lenggok suaranya sekali dgn muziknya. Apa-apa pun, terbaek !

3. Candi Istana Ratu Boko



Candi Istana Ratu Boko ini terletak pula 5km dari timur Candi Prambanan. Candi Istana Ratu Boko ini merupakan Istana Kerajaan Mataram Kuno. Terletak di atas bukit dan pengunjung perlu melaluinya beberapa fasa. Kat atas dia cukup cantik dan dikatakan waktu yang senja adalah waktu yang paling sesuai untuk bergambar dengan pemandangan yang begitu cantik. Tapi aku nasihatkan awal-awal, kat sini aku kena tipu dengan penjual tiket masuk. Aku diminta bayar ikut harga Dolar Amerika sedangkan ditempat laen aku dikenakan bayaran ikut matawang Rupiah sebab aku dikategorikan sebagai serumpun.

4. Jalan Malioboro



Jalan Malioboro ini merupakan satu jalan yang dipenuhi dengan gerai dan kedai yang menjual pelbagai barangan dan cenderahati Yogyakarta. Kat sini aku cadangkan korang try makan Mee Ayam dia, perghhhh sedap siot! 

Antara makanan yang sempat aku cuba rasa :-






Keempat-empat tempat di atas saja yang sempat aku jejaki disebabkan pergerakan yang agak terbatas dan asyik kena tipu ja kat sana. Ada sekali tue, aku kena pukau di semasa jalan-jalan dan sedar-sedar, semua duit aku dalam dompet hilang. So, aku nasihatkan berhati-hatilah di tempat orang ! Insyaallah, nanti aku kongsikan mengenai tempat-tempat menarik di Busan & Pulau Jeju pula. Insyaallah... ;)

Antara tempat lain yang menarik untuk korang tengok yang pernah aku lawati :
1. Seoul, South Korea
2. Gold Coast, Australia
3. Manila, Filipina
4. Hong Kong
5. Singapura

Sekian, Wallahua'lam...


Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com


2 comments:

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan especially pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. (FREE)

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (hiace, elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (18-52) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 579*
Kira dalam RM 1 = Rp 3.500

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season


Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb